ONE TV ONESTI
onetvonesti@yahoo.com

ONE TV ONESTI

Recieve news about this website directly to your mailbox
Educaţia pe chituci

September 2, 2011 by dana · 1 Comment

Educaţia pe chituci

Un pas înainte şi doi înapoi, cam ăsta este mersul sistemului nostru de învăţământ. S-au schimbat legile din educaţie, an de an, cu scopul de a îmbunătăţi ceva. S-au montat camere în şcoli, s-a promis seriozitate şi rigurozitate în timpul examenelor. Rezultatul: în prima sesiune a bacalaureatului au „picat” mai mult de jumătate din cei care au susţinut examenul.

Discuţii, dezbateri, îngrijorare şi în final tot lipsă de interes. În înstituţiile de învăţământ care au avut un număr mare de elevi nepromovaţi s-a organizat pe timpul verii un program de meditaţii gratuite în şcoală. Au fost materii la care nu au venit mai mult de doi elevi. Şi atunci la ce rezultate să ne aşteptăm acum, în cea de-a doua sesiune?

Săptămâna aceasta au fost probele orale, de săptămâna viitoare în schimb încep adevăratele probe de verificare a cunoştinţelor: cele scrise. Se va trage din nou dungă, pe 7 septembrie, când se vor afişa rezultatele finale. Din nou este posibil să ne numărăm „picaţii” cu îngrijorare. Unde ajungem şi cum putem face ceva cu aceşti elevi care parcă nu mai dau doi bani pe educaţie?

Vina poate fi împărţită, dar decât să căutăm vinovaţi mai bine ne gândim la soluţii pe care chiar putem să le punem în practică, cu rezultate.

Poate nu mai au modele. Poate nu au învăţat la timp şi de la cine trebuie ce înseamnă valoarea şi respectul.

Elevii de astăzi au comportamentul unor jucători de poker. Dacă prind o mână bună, au promovat. Nu le-a spus nimeni că nu ţine de noroc ci de cât au învăţat? Probabil că nu, odată ce îşi aşteaptă rezultatele ca şi cum nu ei ar fi responsabili.

Din fericire, mai sunt elevi responsabili, puţini la număr, dar care totuşi mai dau importanţă educaţiei. Nu aş vrea să cred că vor fi cei care vor prefera să studieze în alte ţări sau mai târziu vor accepta acolo un loc de muncă.

Cei care vor reuşi, măcar acum să promoveze bacalaureatul, vor merge la o facultate, că de, trebuie şi asta bifată. Ce vor face? Când şi cum se vor angaja? Rămân acum, întrebări retorice.

Cei care nici acum nu vor lua note de trecere probabil se vor transforma în şomerii de mâine. Poate într-o zi vor deveni şi absolvenţii cu bacul luat şi angajaţii de mâine.

Oricum ar fi, viitorul învăţământului românesc nu se vede prea bine. Ca să nu fim fatalişti de tot, putem spera doar ca cei care trebuie să găsească soluţiile viabile, chiar se gândesc la ele.

Otilia Pintilioaie


sursa infotrotus .ro
ONE TV ONESTI
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one